Sos sezamowy to jedna z bardziej popularnych przypraw japońskiej kuchni. Sos sezamowy Kikkoman to harmonijne połączenie smaku wytrawnego i słonego z delikatną kremową słodyczą i aromatem prażonego sezamu. Posiada gęstą, kremową konsystencję. Jest gotowy do użycia. Sprawdzi się jako przyprawa stołowa i gotowy dressing lub sos do sałatek, mięs i ryb, dip do maczania smażonych mięs, owoców morza i przekąsek albo sos do kanapek i tortilli.
Woda, cukier, olej słonecznikowy, nasiona sezamu (10%), sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól), ocet ryżowy, sól, alkohol etylowy, słodzone żółtko jaja (żółtko jaja, cukier), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), emulgator (estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), kwasy (kwas mlekowy, kwas octowy), ekstrakt z grzyba shiitake, ekstrakt drożdżowy, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), przyprawy.
Wartość energetyczna | 1377 kJ / 332 kcal |
Tłuszcz | 24,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,0 g |
Węglowodany | 21,0 g |
w tym cukry | 19,0 g |
Białko | 3,7 g |
Sól | 4,2 g |