O Gomoku-zushi

Gomoku-zushi (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: 五目寿司), znane również jako sushi pięciu smaków, to wyjątkowe danie sushi popularne w japońskich domach podczas uroczystości i przyjęć dla gości. Chociaż nazwa sugeruje pięć rodzajów sushi, w rzeczywistości każda kombinacja składników na ryżu sushi nosi miano gomoku-zushi.

Tradycja Hinamatsuri

To wyjątkowe danie, lub podobne do niego chirashi-zushi, jest często spożywane podczas tradycyjnego japońskiego święta, Hinamatsuri, obchodzonego 3 marca każdego roku, aby życzyć dziewczynkom zdrowego wzrostu. Chirashi-zushi różni się tym, że składniki (głównie owoce morza) są układane na wierzchu ryżu, nie mieszane z nim, jak ma to miejsce w przypadku gomoku-zushi.

Historia Hinamatsuri

Hinamatsuri ma swoje korzenie w dawnych czasach, kiedy papierowe lalki były używane jako symboliczny sposób odstraszania chorób od dziewcząt. Wierzono, że taka lalka puszczona z nurtem rzeki zabierze ze sobą wszelkie nieszczęścia, choroby i złe duchy osoby, którą reprezentuje. Obecnie zmieniło się w docenianie różnych lalek wykonanych jako Hina-ningyou (lalki Hina). Jednak z drugiej strony nadal istnieje tradycja, która mówi, że „lalki Hina muszą zostać odłożone, gdy tylko skończy się „Festiwal Dziewcząt”, a jeśli nie zostaną odłożone, małżeństwo córki zostanie opóźnione lub będzie ona cierpieć z powodu innych nieszczęść. Uważa się bowiem, że lalki nie powinny pozostać w domu na zawsze, po złapaniu pecha dziewczyny. O samym Hinamatsuri więcej można przeczytać tutaj.

Lalki Hina-ningyo od dawna uważane są za część prezentu ślubnego dla panny młodej i są zwykle wręczane w prezencie przez rodzinę ze strony matki. Istnieje wiele różnych rodzajów lalek w zależności od miejsca w Japonii. Obecnie ludzie również lubią je podziwiać.

Składniki i Przygotowanie

Składniki (na 4 porcje)

Ryż do sushi

  • 230 g ryżu do sushi (tutaj)
  • 300 ml wody
  • 40 ml octu do sushi (sushi seasoning) (tutaj)

Składniki nadzienia

  • 4 suszone grzyby shiitake
  • 1 kawałek suszonego tofu (opcjonalny)
  • 1/2 marchewki
  • 5 g dashi (tutaj)
  • 20 ml sosu sojowego (tutaj)
  • 30 g cukru
  • 30 ml honteri (słodkie wino ryżowe) (tutaj)
  • 4 g soli
  • 300 ml wody + woda z moczenia grzybów shiitake
  • 3 paluszki surimi
  • 100 g groszku cukrowego

Dekoracja

  • 5 jajek
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • Olej do smażenia
  • 10 ml wody
  • Czerwony imbir
  • Nori (wodorosty)

Sposób przygotowania

  1. Umieść suszone grzyby shiitake i tofu Koya w misce z wodą na około 30 minut, aby je zmiękczyć.
  2. Umyć 230 g ryżu i ugotuj go w 300 ml wody.
  3. Drobno posiekaj marchewkę, miękkie grzyby shiitake (nie wyrzucaj wody, w której się moczyły), tofu Koya i surimi. Usuń łodygi z groszku śnieżnego. Tylko zielony groszek nie jest tutaj siekany.
  4. Wlej do garnka 300 ml wody + wymieszanej z wodą, w której moczyły się grzyby shiitake, dodaj następnie pokrojone wcześniej shiitake, marchewkę, tofu Koya, dashi, sos sojowy, honteri, cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Po czym odstaw do ostygnięcia.
  5. W osobnym naczyniu zagotuj wodę, wrzuć do niego groszek cukrowy i gotuj w niej groszek przez 5 minut. Po ugotowaniu schłodź go zimną wodą, a następnie pokrój wielkością i kształtem do kawałków pozostałych składników.
  6. Ryż ugotowany w kroku 2 przełóż do miski Handai. Pamiętaj, że ryż musi być nadal ciepły. Następnie do ryżu dodaj sushi seasoning i szybko wymieszaj. Po wymieszaniu ryż można przestudzić, np. używając do tego wachlarza.
  7. Gdy ryż do sushi już trochę przestygnie, ostrożnie dodaj do niego składniki z punktu 4 (odcedzone, bez płynu), wymieszaj i odstaw na chwilę.
  8. Wbij 5 jajek do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
  9. Wlej niewielką ilość jajek na lekko naoliwioną patelnię ustawioną na średnim ogniu. Smaż z obu stron, aby uzyskać coś na kształt cienkiego omleta/naleśnika. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie jajka. Po zakończeniu ułóż wszystkie omlety, jeden na drugim, na talerzu lub desce do krojenia.
  10. Zwiń omlety w rulon i pokrój w cienkie paski.
  11. Nałóż pokrojone paski omletów na ryż przygotowany w punkcie 7.

Na koniec udekoruj posiekanym nori i imbirem według uznania i podawaj. Gotowe!

Podsumowanie

To wyjątkowe gomoku-zushi z pewnością zachwyci Twoich gości podczas specjalnych okazji.

Zobacz jak my przygotowujemy gomoku-zushi na poniższym filmie.