Pasta miso do czego
Zupa miso (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: 味噌汁) to przede wszystkim smak pasty miso, która jest tradycyjnym produktem wspierającym japońską dietę już od 1300 lat. Pasta miso to pasta ze sfermentowanej soi, która swoje bogate właściwości zawdzięcza mikroorganizmom. Warto zatem zadbać, aby pasta miso wykorzystywana do gotowania była dobrej jakości, bo tylko to może zapewnić odpowiednie walory smakowe. Zupa miso może zatem smakować nieco inaczej w zależności od użytej do jej przygotowania pasty miso. Polecamy poznać historię miso oraz zupy miso. Więcej na ten temat znajduje się tutaj.
Główne składniki odżywcze pasty miso obejmują białko, wapń, potas, witaminę B, witaminę E, izoflawony, lecytynę i saponiny, a zawartość niezbędnych aminokwasów jest porównywalna z tą która znajduje się w jajach. Wszystko te składniki są lekkostrawne, poprawiają funkcjonowanie wątroby. Ich dodatkowy pozytywny wpływ na organizm jest taki, że obniżają poziom neutralnego tłuszczu i cholesterolu. To wszystko sprawia, że zupa miso pomaga utrzymać dobrą kondycję fizyczną, w tym bardzo dobrze wpływa na regulację pracy jelit.
Warto też mieć na uwadze, że izoflawony ze względu na posiadane właściwości zapobiegają objawom menopauzy, osteoporozie, rakowi piersi i prostaty.
Zupa miso składniki oraz jak ją przygotować
Poniżej przedstawiamy przepis na zupę miso z tofu i wodorostami wakame.
Zupa miso przepis, składniki (na 2 porcje):
- 2 g suszonych wodorostów wakame
- 40 g tofu
- 8 g dashi
- 1/2 cebulki dymki
- 500 ml wody
- 20 g pasty miso
Przygotowanie:
- Umieść około 100 ml wody i suszone wakame w misce i pozostaw na 15 minut, a gdy wakame stanie się miękkie i wodniste, delikatnie je wyciśnij, aby odsączyć.
- Wlej wodę do rondla, dodaj dashi i doprowadź do wrzenia.
- Pokrój tofu (w kostkę) i cebulę dymkę (po przekątnej).
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień, następnie dodaj odsączone wakame i tofu do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
- Wyłącz ogień, dodaj pastę miso i poczekaj, aż się rozpuści.
- Dodaj cebulkę dymkę i ponownie podgrzej, zatrzymując ogień zanim woda zacznie wrzeć.
- Przełóż zupę do miski.
Sekrety, które sprawią że zupa miso będzie idealna:
- Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień i dodaj miso, ale pamiętaj żeby po jego dodaniu nie dopuść do wrzenia.
- Mówi się, że zupa miso najlepszy aromat uzyskuje w temperaturze 75°C i w takiej właśnie powinno się ją podawać.