Okonomiyaki (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: お好み焼き) to potrawa popularna wśród wielu mieszkańców Hiroszimy, Osaki i głównie regionu Kansai w Japonii. Chociaż pierwsze wzmianki  o prekursorze okonomiyaki, czyli funoyaki, wystąpiły już w XVI wieku, to jednak samo okonomiyaki pojawiło się przed II Wojną Światową, ale na popularności zyskało dopiero po jednym z jej wydarzeń, tj. po zrzuceniu bomby atomowej na Hiroszimę. To właśnie po tym wydarzeniu ocaleni mieszkańcy Hiroszimy, w obliczu istotnych niedoborów żywności, musieli zadowolić się jakąkolwiek żywnością, jaką udało im się znaleźć. Bardzo polecamy poznanie historii tego dania. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj

Wszystkie okonomiyaki, jak sama nazwa wskazuje, można łatwo przygotować ze składników „okonomi” (ulubionych, dodaj i smaż to, co chcesz). Wspólną cechą okonomiyaki, bez względu na region pochodzenia, jest użycie do jego przyrządzenia dużej ilości warzyw, takich jak kapusta oraz cebulka dymka. Po dodaniu do nich mięsa, jajek i innych wybranych przez siebie składników, otrzymujemy zdrowy, ale sycący posiłek o dobrej równowadze odżywczej. Co ważne, okonomiyaki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, więc wszyscy będą zadowoleni, kiedy pojawi się on na stole.

Jak zrobić pyszny okonomiyaki (regionu Osaka)

Poniżej prezentujemy listę składników na 1 okonomiyaki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 2 g bulionu dashi
  • 1 jajko
  • 10 g Tenkasu
  • 1/8 kapusty
  • olej do smażenia (1-2 łyżki)
  • 2 dymki
  • 10 g czerwonego imbiru
  • Pokrojona wieprzowina (około 5 cienkich plastrów, około 30 gram)
  • Sos okonomiyaki
  • Majonez
  • Katsuobushi

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj kapustę i cebulkę dymkę.
  2. W misce wymieszaj mąkę, wodę i bulion (dashi).
  3. Dodaj kapustę, cebulkę dymkę, jajko, Tenkasu i czerwony imbir, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Wlej olej na patelnię, przełóż na nią mieszaninę z punktu 3 powyżej, uformuj okrąg, połóż na wierzchu pokrojoną wieprzowinę i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty.
  5. Gdy mięso zrobi się brązowe, obróć całość łopatką i smaż na małym ogniu przez 5 minut.
  6. Ułóż na talerzu i udekoruj sosem okonomiyaki, majonezem oraz posyp katsuobushi.

Gotowe! Smacznego! Twój okonomiyaki jest gotowy!

Jako doskonały dodatek do okonomiyaki świetnie sprawdza się pokrojona i podana na osobnym talerzyku rzodkiew Takuan.

Mamy nadzieje, że polubicie to danie tak bardzo jak my!

Poznaj inne nasze przepisy na naszym blogu yamatomarket.pl

Do Tego Przepisu Polecamy