Tofu Firm (349g) Morinaga twardy w wyglądzie podobny jest do białego sera, w smaku i zastosowaniach zupełnie inny. Bardzo dobry do smażenia, można obtoczyć go w panierce i położyć na patelnię. Nadaje się do gotowania i duszenia – świetnie zachowuje nadane kształty i konsystencję. Pokrojony w kostkę, może być dodawany do zup lub gulaszów. Pokruszonym tofu można zastąpić wołowinę w spaghetti bologese. To tradycyjny składnik potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Twarożek tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów roślinnych. Ma to szczególne znaczenie dla wegetarian i wegan oraz w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni azjatyckiej. Jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Tofu Firm (349g) Morinaga obfituje w witaminy z grupy A i B. Składniki w nim zawarte są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi.
energia | 236kJ/56kcal |
tłuszcz | 2,6g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g) |
węglowodany | 0,6g (w tym cukry 0,6g) |
białko | 7,1g |
sól | 0,07g |