“Gulasz śmietanowy” lub inaczej biały gulasz (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: クリームシチュー) jest jednym z najpopularniejszych zimowych domowych dań w Japonii. Nimono (dania gotowane na wolnym ogniu lub duszone) istnieją w Japonii od dawna, ale te, które zawierały mięso lub drób, tak naprawdę weszły na scenę kulinarną dopiero w erze Meiji (1868-1912), kiedy rząd uznał, że białko pochodzenia zwierzęcego jest dobre dla zdrowia ludności. „shichū” (japońska wersja angielskiego słowa „stew”), określana jako nimono wołowe lub z kurczaka, po raz pierwszy pojawiło się w menu restauracji w Tokio w 1871 roku, ale jej składniki wciąż były trudne do opisania.

Podczas gdy dania na bazie białego lub beszamelu istniały przed II wojną światową w menu fantazyjnego yōshoku, „biały gulasz”, jaki znamy dzisiaj, narodził się dopiero po 1945 roku. W tamtym czasie odtłuszczone mleko w proszku dostarczane przez Stany Zjednoczone było uważane za niezbędne do poprawy zdrowia dzieci w Japonii, które cierpiały z powodu niedożywienia przez  wojnę. Danie z duszonego kurczaka i warzyw z sosem z mleka w proszku zagęszczonego mąką zostało wprowadzone do programu obiadów szkolnych i stało się bardzo popularne – prawdopodobnie dlatego, że było o wiele smaczniejsze niż mleko w proszku rozpuszczone w wodzie. Więcej o gulaszu można znaleźć tutaj (wersja w języku japońskim lub tutaj (wersja w języku angielskim).

Biały gulasz dziś jest jednym z najpopularniejszych japońskich zimowych dań domowych, i szczególnie mocno kojarzony jest jako danie świąteczne.

Poniżej przedstawiamy przepisy na oryginalny japoński “Biały gulasz” w wersji dla 4 osób.

Biały gulasz

Składniki:

  • 200 g mięsa z podudzia kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 100 g brokułów
  • 1/2 opakowania gulaszu Tasty White Stew (tutaj)
  • 200 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 100 ml śmietany (np. 30%)
  • Mąka do smaku
  • 10 g masła

Przygotowanie:

  1. Podziel brokuły na małe pęczki, umieść w żaroodpornej misce. Skropl odrobiną wody i szczyptą soli, przykryj folią spożywczą (odporną na wysoką temperaturę). Gotuj w kuchence mikrofalowej o mocy 600W przez 90 sekund, a następnie odcedź.
  2. Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa, posyp odrobiną soli i pieprzu, natrzyj i oprósz odrobiną mąki (mąka zagęszcza mięso, więc jej nieco większa ilość jest w porządku).
  3. Obierz i pokrój: cebulę, marchew i ziemniaki na kawałki wielkości kęsa. (Uważaj, aby nie były zbyt małe, bo w trakcie gotowania rozmiękną i się rozpuszczą).
  4. Rozgrzej masło w dużym rondlu i dodaj kurczaka. Smaż na średnim ogniu, aby zrumienić jego powierzchnię.
  5. Gdy kurczak zrumieni się na powierzchni, dodaj cebulę, ziemniaki i marchewkę i smaż, do momentu aż cebula stanie się lekko przezroczysta.
  6. Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż ziemniaki i marchewka się ugotują. (Wystarczy zanurzyć warzywa w wodzie).
  7. Wyłącz ogień. Podziel roztopiony gulasz Tasty White Stew na plastry, umieść w rondlu i poczekaj aż się rozpuści.
  8. Stopniowo dodawaj mleko i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji i zgęstnienia. Pamiętaj aby mieszając nie rozgnieść warzyw. 
  9. Tuż przed podaniem Twojego gulaszu nie zapomnij dodać do niego brokułów!
Biały gulasz jest gotowy! Smacznego! Mamy nadzieję, że nasza propozycja tego popularnego dania będzie wracać często na Wasze stoły.
 

Poznaj inne nasze przepisy na yamatomarket.pl

Do Tego Przepisu Polecamy