“Gulasz śmietanowy” lub inaczej biały gulasz (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: クリームシチュー) jest jednym z najpopularniejszych zimowych domowych dań w Japonii. Nimono (dania gotowane na wolnym ogniu lub duszone) istnieją w Japonii od dawna, ale te, które zawierały mięso lub drób, tak naprawdę weszły na scenę kulinarną dopiero w erze Meiji (1868-1912), kiedy rząd uznał, że białko pochodzenia zwierzęcego jest dobre dla zdrowia ludności. „shichū” (japońska wersja angielskiego słowa „stew”), określana jako nimono wołowe lub z kurczaka, po raz pierwszy pojawiło się w menu restauracji w Tokio w 1871 roku, ale jej składniki wciąż były trudne do opisania.
Podczas gdy dania na bazie białego lub beszamelu istniały przed II wojną światową w menu fantazyjnego yōshoku, „biały gulasz”, jaki znamy dzisiaj, narodził się dopiero po 1945 roku. W tamtym czasie odtłuszczone mleko w proszku dostarczane przez Stany Zjednoczone było uważane za niezbędne do poprawy zdrowia dzieci w Japonii, które cierpiały z powodu niedożywienia przez wojnę. Danie z duszonego kurczaka i warzyw z sosem z mleka w proszku zagęszczonego mąką zostało wprowadzone do programu obiadów szkolnych i stało się bardzo popularne – prawdopodobnie dlatego, że było o wiele smaczniejsze niż mleko w proszku rozpuszczone w wodzie. Więcej o gulaszu można znaleźć tutaj (wersja w języku japońskim lub tutaj (wersja w języku angielskim).
Biały gulasz dziś jest jednym z najpopularniejszych japońskich zimowych dań domowych, i szczególnie mocno kojarzony jest jako danie świąteczne.
Poniżej przedstawiamy przepisy na oryginalny japoński “Biały gulasz” w wersji dla 4 osób.
Biały gulasz
Składniki:
- 200 g mięsa z podudzia kurczaka
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 100 g brokułów
- 1/2 opakowania gulaszu Tasty White Stew (tutaj)
- 200 ml mleka
- 300 ml wody
- 100 ml śmietany (np. 30%)
- Mąka do smaku
- 10 g masła
Przygotowanie:
- Podziel brokuły na małe pęczki, umieść w żaroodpornej misce. Skropl odrobiną wody i szczyptą soli, przykryj folią spożywczą (odporną na wysoką temperaturę). Gotuj w kuchence mikrofalowej o mocy 600W przez 90 sekund, a następnie odcedź.
- Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa, posyp odrobiną soli i pieprzu, natrzyj i oprósz odrobiną mąki (mąka zagęszcza mięso, więc jej nieco większa ilość jest w porządku).
- Obierz i pokrój: cebulę, marchew i ziemniaki na kawałki wielkości kęsa. (Uważaj, aby nie były zbyt małe, bo w trakcie gotowania rozmiękną i się rozpuszczą).
- Rozgrzej masło w dużym rondlu i dodaj kurczaka. Smaż na średnim ogniu, aby zrumienić jego powierzchnię.
- Gdy kurczak zrumieni się na powierzchni, dodaj cebulę, ziemniaki i marchewkę i smaż, do momentu aż cebula stanie się lekko przezroczysta.
- Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż ziemniaki i marchewka się ugotują. (Wystarczy zanurzyć warzywa w wodzie).
- Wyłącz ogień. Podziel roztopiony gulasz Tasty White Stew na plastry, umieść w rondlu i poczekaj aż się rozpuści.
- Stopniowo dodawaj mleko i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji i zgęstnienia. Pamiętaj aby mieszając nie rozgnieść warzyw.
- Tuż przed podaniem Twojego gulaszu nie zapomnij dodać do niego brokułów!
Poznaj inne nasze przepisy na yamatomarket.pl