Inari Sushi (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: いなり寿司 lub 稲荷寿司) to rodzaj sushi składający się ze słodzonego tofu smażonego w głębokim tłuszczu (zrobione z cienko pokrojonego i smażonego tofu) nadziewanego ryżem w occie.
Inari to słowo, które obecnie oznacza lisa, ale istnieją różne teorie na temat jego pochodzenia. Pierwotnie słowo “inari” oznacza “ryż rośnie”, a ponieważ ryż był podstawowym pożywieniem w Japonii od czasów starożytnych, świątynie ściśle związane z życiem ludzi i czczone za dobre zbiory nazywane są świątyniami Inari. Jedną z najbardziej znanych takich świątyń jest świątynia Fushimi Inari, która znajduje się w Kioto.
W świątyniach Inari posłańcami bóstw były lisy. Istnieje teoria, że działo się tak, ponieważ starożytni ludzie uważali lisa za bóstwo opiekuńcze czuwające nad rolnictwem, który schodził z gór i pojawiał się w wioskach w okresie od wczesnej wiosny, kiedy zaczyna się uprawa roli, do sezonu zbiorów jesienią i wracał w góry po ich zakończeniu. Doprowadziło to do przekonania, że smażone tofu było ulubionym jedzeniem lisa, a brązowy kolor smażonego tofu dodatkowo przypominał kolor jego sierści, więc smażone tofu stało się ofiarą, którą zaczęto mu składać. Stąd właśnie nazwa “lis” dla smażonego tofu. Abura-age (torebki z tofu) było następnie nadziewane ryżem jako ofiara dla świątyń, co podobno dało początek inari można przeczytać tutaj.
Inari Sushi jest spożywane od czasów Edo i w Japonii jest popularnym jedzeniem wśród zwykłych ludzi. Jest nawet utożsamiane jako rodzaj fast foodu, ponieważ można je było łatwo zjeść gołymi rękami. Smak, kształt i składniki Inari Sushi różnią się w zależności od regionu Japonii.
Połączenie słodko-pikantnego smażonego tofu (inari) i ryżu w occie to w Japonii jeden z najpopularniejszych rodzajów sushi, uwielbiany przez wszystkich, od dzieci po osoby starsze.
Przedstawiony tutaj przepis na Inari Sushi jest jednym z tych, który pozwoli na jego przygotowanie praktycznie każdemu.
INARI SUSHI (SMAK YUKARI)
Składniki: (do przygotowania 12 sztuk)
- 12 kawałków przyprawionego inari (tutaj)
- 500 g ugotowanego ryżu – uzyskujemy z ugotowania 225 g ryżu w 300 ml wody (tutaj)
- 50 ml octu do sushi (tutaj)
- 20 g białego sezamu (tutaj)
- 8 g yukari (tutaj)
- 10 g imbiru
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż, a następnie wymieszaj (jeszcze ciepły po gotowaniu na parze) z octem do sushi i odstaw.
- Posiekaj drobno imbir.
- Wymieszaj nasiona białego sezamu, Yukari i posiekany imbir z ryżem do sushi przygotowanym w kroku 1 i pozostaw do ostygnięcia.
- Wyjmij torebkę inari z opakowania i delikatnie wyciśnij/odsącz nadmiar wody z przyprawami.
- Upewnij się, że torebka inari jest szczelna.
- Powoli i ostrożnie otwórz torebkę inari od strony otwartego końca.
- Uformuj ręcznie mieszankę ryżu przygotowaną w kroku 3 w belę/kulkę.
- Włóż ją do torebki inari otwartej w kroku 6, uważając, aby nie przepełnić.
- Uformuj, odwróć i umieść na talerzu.
- Kroki 4 – 9 powtórz jeszcze 11 razy 🙂
Twoje Inari Sushi jest gotowe!
Poznaj inne nasze przepisy na yamatomarket.pl