Spis Treści
Jedzenie ehoumaki
Ehoumaki to zwinięte rolki sushi, które są przygotowywane z siedmiu różnych składników na cześć Siedmiu Bogów Szczęścia w czasie Setsubun, o którym więcej można przeczytać w tym wpisie na naszym blogu.
Nazwa “ehoumaki” można w uproszczeniu przetłumaczyć “jedząc, otrzymujesz szczęście i pomyślność” i odnosi się do kierunku, w którym zwrócony jest Toshitokujin, bóg szczęścia na dany rok. Kierunek Toshitokujin zmienia się z roku na rok. Mówi się, że Twoje życzenie się spełni, jeśli zjesz jedno całe (bez krojenia) ehoumaki w ciszy, bez mówienia, zwrócony w kierunku boga dla danego roku. Oczywiście przynosi to przede wszystkim szczęście i pomyślność w biznesie. Są w zasadzie tylko cztery ehoumaki/kierunki: wschód-północny wschód, zachód-południowy zachód, południe-południowy wschód i północ-północny zachód).
W roku 2024 właściwym kierunkiem jest wschód-północny wschód.
Mówi się, że kultura ehoumaki rozpoczęła się w branży sushi i nori (wodorostów) w Osace, co w dużej mierze jest prawdopodobnie połączone z faktem, że obszar Osaki od dawna był obszarem handlowym. Istnieją różne teorie dotyczące pochodzenia ehoumaki, takie jak “modlitwy o pomyślność wśród kupców z Osaki”, “promocja sprzedaży sushi” i “sprzedaż nadprodukcji nori “. Trudno jednak wskazać, co jest prawdą. Oczywiste jest jednak, że Setsubun i ehoumaki są ze sobą głęboko powiązane w japońskiej kulturze. Więcej można dowiedzieć się tutaj.
Cztery rodzaje ehoumaki do wypróbowania
W tym przepisie pokażemy cztery rodzaje ehoumaki.
- Kimbap (koreańska rolka sushi z wodorostów)
- Rolka sałatkowa
- Rolka z łososiem
- Tradycyjne futomaki
Zaczynamy!
Pierwszy rodzaj: Kimbap
Składniki na 3 rolki:
- 450 g ugotowanego ryżu
- 30 ml oleju sezamowego
- 5 g soli
- 30 g nasion sezamu
- 200 g wołowiny, a do niej marynata:
- 15 ml sosu sojowego
- 15 ml mirin
- 3 g cukru
- 5 g gochujang (pasta z czerwonej papryki) (nie jest konieczna, jeśli nie jest dostępna)
- 3 g czosnku
- Szczypta pieprzu
- Marchew
- Szpinak
- 1/4 marynowana rzodkiew takuan
- 3 arkusze nori do sushi
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i rzodkiew marynowaną pokrój w paski
- W garnku zagotuj wodę i najpierw ugotuj marchewkę. Gdy zmięknie, przelej zimną wodą i odcedź. Szpinak gotuj krótko, a następnie odcedź.
- Wymieszaj ugotowany ryż (jeszcze ciepły), olej sezamowy, sól i nasiona sezamu i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój wołowinę na małe kawałki.
- Przygotuj marynatę do wołowiny mieszając w misce wszystkie wcześniej wskazane składniki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju sezamowego, dodaj przyprawioną wołowinę i smażyć mieszając, a po kilku minutach dodaj przygotowaną wcześniej marynatę.
- Na macie do sushi ułóż arkusz nori i rozprowadź na nim cienką warstwę ryżu (przygotowanego w punkcie 3 powyżej). Ryż łatwiej jest rozprowadzić zwilżonymi dłońmi. Pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca na końcu bułki (miejsce, w którym przyklejają się wodorosty).
- Zostaw około 3 cm wolnego arkusza nori od przodu i układaj składniki pojedynczo na wierzchu ryżu (pamiętaj, aby warzywa były dokładnie odsączone).
- Zwiń całość i lekko dociśnij koniec rolki.
Gotowe!
Przygotowanie wspólnych elementów dla kolejnych typów rolek sushi
Kolejne 3 typy rolek sushi wymagają właściwego przygotowania ryżu oraz jajek/omleta jajecznego.
Przygotowanie ryżu do sushi
Do ugotowanego ryżu, gdy jest jeszcze ciepły, dodaj sushi seasoning, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Na 1 kubek ugotowanego ryżu (150 g surowego ryżu) dodawaj 30 ml sushi seasoning. Pamiętaj, że waga surowego ryżu różni się od wagi ugotowanego ryżu. Obliczenia wykonaj dla surowego ryżu (przed ugotowaniem).
Przygotowanie omleta jajecznego
Wbij jajko do miski i wymieszaj. Dodaj dashi, wymieszaj, dodaj sos sojowy, wymieszaj, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj sól, wymieszaj. Smaż warstwami na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju zawijając kolejne warstwy, aż do uzyskania omleta. Szczegółową technikę przygotowania omleta znajdziesz w filmie na końcu tego wpisu.
Ilości poszczególnych składników znajdziesz przy każdym z typów rolek w dalszej części tekstu.
Drugi rodzaj: Rolki sałatkowe
Składniki na 2 rolki:
- 300 g ryżu do sushi
- sushi seasoning
- 3 kawałki surimi
- 4 plastry sałaty
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 20 g majonezu
- 1/4 ogórka
- 2 arkusze nori do sushi
- pokrojony w paski omlet jajeczny
Do przygotowania omleta jajecznego:
- 1 jajko
- 1 g dashi
- 1 ml sosu sojowego
- 5 g cukru
- 1 g soli
Sposób przygotowania:
- Odsącz tuńczyka z puszki i wymieszaj z majonezem.
- Pokrój surimi wzdłuż na połówki.
- Pokrój ogórek w długie, cienkie paski.
- Umieść arkusz nori na macie do sushi i rozprowadź na nim cienką warstwę ryżu do sushi.
- Na wierzchu ułożyć sałatę, a następnie surimi, omlet jajeczny, ogórki oraz tuńczyka z majonezem.
- Na koniec zawiń nori ze wszystkimi składnikami w rolkę i lekko dociśnij.
Trzeci rodzaj: Rolki z łososiem
Składniki na 2 rolki:
- 300 g ryżu do sushi
- 160 g łososia
- 1/4 awokado
- 80 g kremowego serka śmietankowego
- 2 arkusze nori do sushi
- pokrojony w paski omlet jajeczny
Do przygotowania omleta jajecznego:
- 1 jajko
- 1 g dashi
- 1 ml sosu sojowego
- 5 g cukru
- 1 g soli
Sposób przygotowania:
- Umyj łososia w wodzie z dodatkiem 3% soli i usuń z niego śluz.
- Wytrzyj łososia do sucha papierem kuchennym.
- Pokrój łososia w długą, cienką kostkę.
- Pokrój awokado w długie, cienkie paski.
- Umieść arkusz nori na macie do sushi i rozprowadź na nim cienką warstwę ryżu.
- Na wierzchu ułóż łososia, awokado, paski omleta jajecznego.
- Na koniec nałóż na wszystko serek śmietankowy.
- Zwiń nori ze wszystkimi składnikami w rulon i lekko dociśnij.
Czwarty rodzaj: Tradycyjne futomaki
Składniki na 2 rolki:
- 300 g ryżu do sushi
- 4 suszone grzyby shiitake
- 30 ml sosu sojowego
- 15 ml mirin
- 15 ml cukru
- 1/4 ogórka
- 4 kawałki kampyo (jeśli ich nie posiadasz nic się nie stanie, nie są niezbędne)
- pokrojony w paski omlet jajeczny
Do przygotowania omleta jajecznego:
- 1 jajko
- 1 g dashi
- 1 ml sosu sojowego
- 5 g cukru
- 1 g soli
Sposób przygotowania:
- Namocz suszone grzyby shiitake w wodzie, aby zmiękły.
- Pokrój zmiękczone shiitake na cienkie plasterki (nie wylewaj wody, w której były moczone).
- Umieść wodę, która była używana do moczenia shiitake, pokrojone grzyby shiitake, sos sojowy, mirin i cukier w rondlu/garnku i gotuj na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Umieść arkusz nori na macie do sushi i ułóż na nim cienką warstwę ryżu.
- Na ryż ułóż kanpyo, paski omleta jajecznego i ogórek. Na wierzch ułóż grzyby shiitake, ale pamiętaj żeby przedtem jeszcze raz je lekko odcisnąć, gdyż może w nich być nadal woda z gotowania.
- Zwiń nori ze wszystkimi składnikami w rulon i lekko dociśnij.
Pamiętajcie, zgodnie z tradycją ehoumaki powinny zostać zjedzone w całości. Bez krojenia. Jednak my, korzystać z okazji, chcemy Wam również pokazać jak kroić rolki sushi.
Wskazówki i techniki przygotowania rolki sushi
- Na arkuszu nori ryż rozkładaj cienką warstwą. Jego układanie ułatwi Ci wcześniejsze zwilżenie dłoni wodą/zamoczenie ich w wodzie.
- Uważaj, aby nie zgnieść i nie rozciągnąć ryżu jak kleju.
- Na arkuszu nori zostaw niewielki niepokryty ryżem pasek. Przed zwinięciem rolki sushi zwilżysz go lekko niewielką ilością wody. Pozwoli to na “sklejenie” rolki po jej zwinięciu i dociśnięciu.
- Pamiętaj o dokładnym odsączaniu składników przed ich umieszczeniem w rolce, jeśli tego nie zrobisz istnieje duże prawdopodobieństwo, że rolka się później rozpadnie.
- Rolkę musisz zwinąć za pierwszym razem i od razu, dlatego ważne jest odpowiednie ułożenie składników w środku. Jeśli nie jesteś w tym dobry, dla nadania kształtu możesz użyć kawałka folii spożywczej. Zawiń w nią rolkę i trzymaj przez chwilę. To powinno zapobiec rozpadnięciu się rolki i nadać jej kształt.
- Podczas krojenia rolki sushi, przed każdym cięciem przetrzyj nóż mokrym papierem kuchennym.
Powyższy przepis wraz z poniższym filmem uzupełniają się. Polecamy więc zapoznać się z oboma.