Spis Treści
O Gomoku-zushi
Gomoku-zushi (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: 五目寿司), znane również jako sushi pięciu smaków, to wyjątkowe danie sushi popularne w japońskich domach podczas uroczystości i przyjęć dla gości. Chociaż nazwa sugeruje pięć rodzajów sushi, w rzeczywistości każda kombinacja składników na ryżu sushi nosi miano gomoku-zushi.
Tradycja Hinamatsuri
To wyjątkowe danie, lub podobne do niego chirashi-zushi, jest często spożywane podczas tradycyjnego japońskiego święta, Hinamatsuri, obchodzonego 3 marca każdego roku, aby życzyć dziewczynkom zdrowego wzrostu. Chirashi-zushi różni się tym, że składniki (głównie owoce morza) są układane na wierzchu ryżu, nie mieszane z nim, jak ma to miejsce w przypadku gomoku-zushi.
Historia Hinamatsuri
Hinamatsuri ma swoje korzenie w dawnych czasach, kiedy papierowe lalki były używane jako symboliczny sposób odstraszania chorób od dziewcząt. Wierzono, że taka lalka puszczona z nurtem rzeki zabierze ze sobą wszelkie nieszczęścia, choroby i złe duchy osoby, którą reprezentuje. Obecnie zmieniło się w docenianie różnych lalek wykonanych jako Hina-ningyou (lalki Hina). Jednak z drugiej strony nadal istnieje tradycja, która mówi, że „lalki Hina muszą zostać odłożone, gdy tylko skończy się „Festiwal Dziewcząt”, a jeśli nie zostaną odłożone, małżeństwo córki zostanie opóźnione lub będzie ona cierpieć z powodu innych nieszczęść. Uważa się bowiem, że lalki nie powinny pozostać w domu na zawsze, po złapaniu pecha dziewczyny. O samym Hinamatsuri więcej można przeczytać tutaj.
Lalki Hina-ningyo od dawna uważane są za część prezentu ślubnego dla panny młodej i są zwykle wręczane w prezencie przez rodzinę ze strony matki. Istnieje wiele różnych rodzajów lalek w zależności od miejsca w Japonii. Obecnie ludzie również lubią je podziwiać.
Składniki i Przygotowanie
Składniki (na 4 porcje)
Ryż do sushi
Składniki nadzienia
- 4 suszone grzyby shiitake
- 1 kawałek suszonego tofu (opcjonalny)
- 1/2 marchewki
- 5 g dashi (tutaj)
- 20 ml sosu sojowego (tutaj)
- 30 g cukru
- 30 ml honteri (słodkie wino ryżowe) (tutaj)
- 4 g soli
- 300 ml wody + woda z moczenia grzybów shiitake
- 3 paluszki surimi
- 100 g groszku cukrowego
Dekoracja
- 5 jajek
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- Olej do smażenia
- 10 ml wody
- Czerwony imbir
- Nori (wodorosty)
Sposób przygotowania
- Umieść suszone grzyby shiitake i tofu Koya w misce z wodą na około 30 minut, aby je zmiękczyć.
- Umyć 230 g ryżu i ugotuj go w 300 ml wody.
- Drobno posiekaj marchewkę, miękkie grzyby shiitake (nie wyrzucaj wody, w której się moczyły), tofu Koya i surimi. Usuń łodygi z groszku śnieżnego. Tylko zielony groszek nie jest tutaj siekany.
- Wlej do garnka 300 ml wody + wymieszanej z wodą, w której moczyły się grzyby shiitake, dodaj następnie pokrojone wcześniej shiitake, marchewkę, tofu Koya, dashi, sos sojowy, honteri, cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Po czym odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu zagotuj wodę, wrzuć do niego groszek cukrowy i gotuj w niej groszek przez 5 minut. Po ugotowaniu schłodź go zimną wodą, a następnie pokrój wielkością i kształtem do kawałków pozostałych składników.
- Ryż ugotowany w kroku 2 przełóż do miski Handai. Pamiętaj, że ryż musi być nadal ciepły. Następnie do ryżu dodaj sushi seasoning i szybko wymieszaj. Po wymieszaniu ryż można przestudzić, np. używając do tego wachlarza.
- Gdy ryż do sushi już trochę przestygnie, ostrożnie dodaj do niego składniki z punktu 4 (odcedzone, bez płynu), wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Wbij 5 jajek do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
- Wlej niewielką ilość jajek na lekko naoliwioną patelnię ustawioną na średnim ogniu. Smaż z obu stron, aby uzyskać coś na kształt cienkiego omleta/naleśnika. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie jajka. Po zakończeniu ułóż wszystkie omlety, jeden na drugim, na talerzu lub desce do krojenia.
- Zwiń omlety w rulon i pokrój w cienkie paski.
- Nałóż pokrojone paski omletów na ryż przygotowany w punkcie 7.
Na koniec udekoruj posiekanym nori i imbirem według uznania i podawaj. Gotowe!
Podsumowanie
To wyjątkowe gomoku-zushi z pewnością zachwyci Twoich gości podczas specjalnych okazji.
Zobacz jak my przygotowujemy gomoku-zushi na poniższym filmie.