Tamagoyaki (w języku japońskim zapisywane w następujący sposób: 玉子焼き) to jedno z najbardziej domowych japońskich dań. W Japonii popularność zaczęło zyskiwać w latach pięćdziesiątych XX wieku, oczym więcej przeczytasz tutaj. Co ważne, smak tamagoyaki będzie się różnił w zależności od regionu Japonii. Należy przy tym rozróżnić dwa główne regiony: wschód (kanto) i zachód (kansai).
Na wschodzie Japonii omlet jajeczny jest słodki i aromatyzowany cukrem oraz sosem sojowym. Dzieje się tak dlatego, że mieszkańcy tego regionu preferują mocny, gęsty smak, podczas gdy na zachodzie Japonii omlet jajeczny tamagoyaki jest bardziej delikatny i kruchy. Ma on tam również swoja nazwę “dashimaki tamago” i jest przygotowywany na wywarze z zupy.
Warto zauważyć, że w przeciwieństwie do omletów państw zachodnich, najbardziej charakterystyczną cechą japońskich omletów tamagoyaki jest użycie do ich przygotowania kwadratowej patelni, a sam omlet smażony jest na zasadzie dodawania kolejnych warstw jajek.
Oczywiście omlet japoński serwowany w restauracjach wymaga pewnego poziomu umiejętności, ale jak już zostało wspomniane na początku tego wpisu, tamagoyaki to danie przede wszystkim domowe, tak powszechne, że każda japońska matka przygotowuje je zazwyczaj jako część śniadania.
Zachęcamy do wypróbowania przyrządzenia go na specjalnej kwadratowej patelni.
Tamagoyaki – omlet japoński na słodko (Kanto)
Składniki:
- 3 jajka (średniej wielkości)
- Niewielka ilość oleju
- 10 g cukru
- 9 g sosu sojowego
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski i wymieszaj, ale pamiętaj żeby zrobić to bez ubijania.
- Dodaj cukier i sos sojowy i wymieszaj do połączenia.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozprowadź odpowiednią ilość oleju.
- Zetrzyj nadmiar oleju kawałkiem złożonego papieru kuchennego i odłóż na bok – przyda się na później.
- Wlej 1/3 masy jajecznej na patelnię i rozprowadź ją, mieszając przy tym pałeczkami. Jeśli jajka zbyt szybko się ścinają, zmniejsz ogień.
- Następnie zacznij zawijać omlet. Zacznij od tyłu patelni i zmierzaj w kierunku jej przodu.
- Posmaruj patelnię olejem za pomocą naoliwionego papieru kuchennego.
- Napełnij patelnię pozostałą 1/3 mieszanki jajecznej, podnosząc jajko z tyłu bułki pałeczkami i przesuwając patelnię tak, aby jajko wlane pod nią obracało się.
- Ponownie obróć/zawiń jajka od tyłu do przodu.
- Powtórz kroki 7-10 dwukrotnie.
Gotowy omlet tamagoyaki przełóż na deskę do krojenia i pokrój na 6 równych kawałków. Ułóż na talerzu. Twój tamagoyaki jest gotowy do podania!
Dashimaki Tamago (Kansai)
Składniki:
- 4 jajka (średnie)
- 3 g bulionu
- 90 ml wody
- 12 g mirin (słodkie wino ryżowe do gotowania)
- 6 g sosu sojowego
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski i wymieszaj, ale pamiętaj żeby zrobić to bez ubijania.
- Wymieszaj dashi, wodę, mirin i sos sojowy w misce.
- Połącz ze sobą obie mieszaniu Wymieszać 1 i 2 razem
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozprowadzić odpowiednią ilość oleju.
- Zetrzyj nadmiar oleju kawałkiem złożonego papieru kuchennego.
- Wlej chochlę mieszanki na patelnię i rozprowadź ją, mieszając wszystko pałeczkami.
Jeśli jajka zbyt szybko się ścinają, zmniejsz ogień. - Następnie zacznij zawijać omlet. Zacznij od tyłu patelni i zmierzaj w kierunku jej przodu.
- Rozprowadź olej na całej patelni za pomocą naoliwionego papieru kuchennego.
- Dodawaj mieszaninę, ale pamiętaj żeby przesuwać patelnię tak, aby jajka zwinięte już w omlet z tyłu podnosić pałeczkami, tak żeby dodawana mieszanina dostawała się pod niego.
- Ponownie obróć/zawiń jajka od tyłu do przodu.
- Powtórz kroki 8-10.
Po usmażeniu, umieścić omlet tamagoyaki na desce do krojenia i pokrój na 6 równych kawałków. Ułożyć na talerzu. Tamagoyaki jest gotowy do podania.
Jeśli chcesz, do Twojego tamagoyaki możesz dodać starty daikon (starta rzodkiewka), cebulkę dymkę lub płatki nori. W ten sposób uczynisz go jeszcze smaczniejszym.
Poznaj inne nasze przepisy na yamatomarket.pl